Social menu

Te vermijden ingredienten

Young Beauty biedt natuurlijke en ecologische cosmeticaproducten aan. De actieve inhoudsstoffen uit kruiden die in deze producten zitten, hebben een helende werking, waardoor op langere termijn bepaalde huidkwaaltjes kunnen verminderen. Bij de keuze van cosmeticaproducten zoeken wij in eerste plaats naar ingrediënten met actieve inhoudsstoffen die de conditie van de huid verbeteren en ingrediënten die plantenextracten van uitsluitend natuurlijke oorsprong bevatten.

Young Beauty streeft naar het volgende met betrekking tot het product assortiment:

  • De producten bevatten luxueuze texturen en natuurlijke aroma’s op basis van essentiële oliën.
  • De producten hebben een mooie aantrekkelijke verpakking die bovendien geheel recycleerbaar is en liefst uit gerecycleerd of natuurlijk materiaal bestaat.
  • Wij hebben de voorkeur voor ingrediënten van de biodynamische teelt en producten die gefabriceerd worden volgens de principes van fair trade.
  • Wij werken samen met bedrijven die de biodiversiteit promoten, die aan de duurzame landbouw doen, en die fabriceren volgens ethische en sociaal verantwoorde principes.

De volgende ingrediënten zal je niet in onze producten vinden als gevolg van hun schadelijke effecten, maar kunnen wel toegelaten zijn volgens de Europese normen beneden bepaalde hoeveelheden (Indien U meer wilt weten over de wetenschappelijke studies hieromtrent, verwijs ik U graag door naar www.cosmeticdatabase.com en http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/ ):

Benzalkonium chloride: Dit desinfecterend middel en conserveermiddel geeft bij gebruik ernstige irritatie aan huid en ogen, evenals allergische reacties en kan meer bepaald bij astmapatiënten en mensen met eczema hevige opstoten geven. Men vindt het terug in desinfecterende huishoudproducten en schoonmaakproducten. Regelmatig gebruik van dit ingrediënt kan leiden tot resistente bacteria.

Bytylhydroxyanisol (BHA): Kan huiddepigmentatie veroorzaken. BHA kan volgens wetenschappelijke studies leverschade en maagkankers veroorzaken, zoals papillomas en carcinoma, en kan een invloed hebben op de ontwikkeling van het voortplantingssysteem en de schildklierhormonen. Men vindt het terug in voedsel en cosmetica. Deze stof is vooral te vermijden in luiercremes.

Butylhydroxytolueen (BHT): BHT wordt gebruikt als conserveermiddel in voedsel en cosmetica (zit vaak in lippenstiften). Volgens een aantal wetenschappelijke studies is het een allergene en carcinogene stof.

Coal tar haarverf en coal tar ingrediënten (evenals Aminophenol, Diaminobenzeen, Phenylenediamine): Coal tar is een nevenproduct van het koolverwerkingsproces en is een welgekend menselijk carcinogeen volgens het National Toxicology Program en de International Agency for Research on Cancer in de VS. Kappers komen dagelijks in contact met deze chemicaliën in haarkleurmiddelen.

DMDM hydantoïne & bronopol (2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol): Dit zijn cosmetische bewaarmiddelen die formaldehyde afgeven bij ontbinding. Formaldehyde staat bij de International Agency on Research on Cancer op de lijst van menselijke carcinogenen. Deze bewaarmiddelen en hun decompositieproducten, zoals formaldehyde, kunnen allergische reacties uitlokken. Vooral voor babies is het aan te raden om de babydoekjes met deze stof te vermijden.

DEA (Diethanolamine) / TEA (Triethanolamine): Dit zijn stabilisatoren die in reactie met andere ingrediënten (nitrieten) kankerverwekkende stoffen kunnen vormen.
Laureth-7: Wordt volledig vermeden omwille van contaminatie.

Formaldehyde: Dit is een sterk bewaarmiddel en wordt geclassificeerd volgens de Europese richtlijnen als carcinogeen. Het kan bovendien astma uitlokken en heeft een negatief effect op het zenuwstelsel. In de cosmetische industrie wordt formaldehyde veel gebruikt als ontsmettingsmiddel van installaties en verpakkingen, waardoor veel soorten cosmetica kleine hoeveelheden formaldehyde bevatten, ook als het niet in de INCI-ingrediëntendeclaratie genoemd wordt. Een aantal algemeen gebruikte bewaarmiddelen laten trouwens formaldehyde vrij (zoals DMDM hydantoïne, quaternium, urea componenten…).

Ftalaten: Een groeiend aantal studies koppelt deze chemische stof aan stoornissen in het mannelijk voortplantingssysteem. Zwangere vrouwen zouden nagellak moeten vermijden die dibutyl ftalaten bevatten. Iedereen zou producten moeten vermijden met parfum op basis van een chemische mengeling die ftalaten zouden kunnen bevatten.

Hydroquinone: Dit is een huidblekend chemisch middel dat ochronosis kan veroorzaken. Ochronosis is een huidziekte waarbij de huid zwart-blauwe bultjes krijgt. Momenteel wordt door de National Toxicology Program onderzoek gedaan naar reproductieve toxiciteit en huidkanker door deze chemische stof.

Methylisothiazolinone and methylchloroisothiazolinone: Dit zijn bewaarmiddelen die vaak samen gebruikt worden in cosmeticaproducten. Het zijn een van de meest voorkomende irriterende stoffen en opwekkers van contacallergie. Methylisothiazolinone zou zelfs neurotoxisch zijn.

Minerale oliën/Petroleum destillaten/Paraffine: Petroleum geëxtraheerde ingrediënten worden regelmatig terug gevonden in mascara. Deze stoffen kunnen contactdermatitis veroorzaken en zijn vaak gecontamineerd met kankerverwekkende onzuiverheden. Ze worden geproduceerd in olieraffinaderijen waar tezelfdertijd brandstof wordt geraffineerd voor de autoindustrie als voor verwarmingsinstallaties.

Oxybenzone: Hormoonverstoorder. Oxybenzone is een zonnebeschermer en absorbeert ultraviolet licht. In epidemiologische studies wordt oxybenzone gelinkt aan irritatie, overgevoeligheidsreacties en allergieën. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze stof het hormonaal systeem beïnvloedt. Zo zouden zwangere vrouwen met hogere waarden van deze stof meisjes krijgen met een lager geboortegewicht of jongens met een hoger geboortegewicht.

Parfum: Parfum zit bijna overal in van gezichtscrème, shampoo, deodorant tot wasmiddel, maar weten we wel wat er precies inzit? Bij Young Beauty worden enkel producten verkocht met natuurlijke parfums, meer bepaald op basis van essentiële oliën die bovendien een therapeutisch effect hebben. EWG ontdekte dat de synthetische parfums die vaak gebruikt worden een effect kunnen hebben op het hormonaal systeem. Parfum zit in de top 5 van belangrijkste allergenen.

Parabenen (Propyl, Isopropyl, Butyl en Isobutylparabenen): Hormoonverstoorders! Parabenen zijn bewaarmiddelen met een oestrogeen-achtige werking en werden teruggevonden in de borsttumoren van 19 van de 20 bestudeerde vrouwen. Volgens het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid zouden deze types parabenen het endocrien systeem verstoren en reproductieve en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Deze stof zit in sommige anti-acnécrèmes en zou schadelijk kunnen zijn voor tieners. Af te raden voor zwangere vrouwen en baby’s.

PEG/Ceteareth/Polyethyleen verbindingen: Deze chemische, synthetische verbindingen zijn frequent gecontamineerd met 1,4-dioxane, wat volgens de Amerikaanse overheid beschouwd wordt als een carcinogene substantie en bovendien gemakkelijk de huid penetreert. Fabrikanten van cosmetica zouden gemakkelijk 1,4-dioxane uit de ingrediënten kunnen verwijderen, maar uit testen die gedaan werden om de stof op te sporen blijkt dat ze dat vaak niet doen. Deze stof zit in sommige anti-acnécrèmes en zou schadelijk kunnen zijn voor tieners.

Resorcinol: Dit ingrediënt komt veelvuldig voor in haarkleurmiddelen en bleekmiddelen. Het is irriterend voor de huid, toxisch voor het immuunsysteem en een veelvuldige oorzaak van allergie op haarkleurmiddelen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat resorcinol de normale schildklierfunctie kan verstoren.

Triclosan/Triclocarban: Dit zijn antibacteriële pesticiden in liquide zepen (triclosan) of vaste zepen (triclocarban) die erg toxisch zijn voor het aquatisch milieu. Triclosan verstoort de schildklierfuncties en de hormonen van het voorplantingssysteem. Volgens de American Medical Association en de American Academy of Microbiology zou zeep en water even effectief zijn bij het verhinderen van de verspreiding van ziekten en het reduceren van bacteriën op de huid. Een overmatig gebruik zou de ontwikkeling van bacteriële resistentie versterken.

Methylchloroisothiazolinone/ Methylisothiazolinone: Deze bewaarmiddelen wordt volledig vermeden omwille van allergische reacties en hun toxiciteit.

Toluenen: Dit is een vluchtig petrochemisch solvent en verfverdunner. Het is een potentieel neurotoxische stof die irriterend werkt, het bemoeilijkt ademhalen en veroorzaakt misselijkheid. Bij zwangere vrouwen die blootgesteld worden aan tolueendampen, kan schade optreden bij de ontwikkeling van de foetus. Uit studies blijkt dat toluenen geassocieerd kunnen worden met toxiciteit van het immuunsysteem en het ontwikkelen van een kwaadaardig lymfekliergezwel.

EWG/Skin Deep

www.ewg.org/skindeep is een website die je meer informatie geeft over wat je al dan niet van schadelijke stoffen op je huid smeert. De EWG (Environmental Working Group) is een vrijwilligersorganisatie en oprichter van deze site, zij geven van informatie aan de consument ter bescherming van haar gezondheid en haar milieu door middel van de Skin Deep databank, waarbij de consument enkel een ingrediënt hoeft in te tikken en hiervoor een risicoscore krijgt op basis van wetenschappelijk gefundeerde studies. Alle bestudeerde producten of specifieke ingrediënten van producten worden getest op het feit of ze kankerverwekkend zijn (sommige cosmetische producten bedoeld voor kinderen bevatten het schadelijke 1,4-dioxane…), een effect hebben op het zenuwstelsel, op de hormoonbalans, op de immuniteit, of ze sporen van lood bevatten ( 61% van de gecontroleerde lippenstiften in de VS zou het schadelijke csc 2007 bevatten…), etc….
Het voordeel van deze website is dus dat het je informatie verschaft over welk ingrediënt in welke mate schadelijk is voor je. Wanneer men immers weet wat er nu precies in de producten zit die men thuis dagelijks gebruikt en hoe deze chemicaliën een invloed hebben op je gezondheid en het milieu, is men in staat om verantwoorde aankopen te doen. Dit gebrek aan informatie is nu net waarin ecolabels tekort schieten. Het toekennen van ecolabels is een zeer goed initiatief, maar uiteindelijk kan je nog steeds allergisch reageren op een cosmetisch product met ecolabel of dat als natuurlijk staat omschreven. Daarom raden wij altijd aan om zelf de ingrediëntenlijst te lezen.

Probeer de volgende ingrediënten worden zo veel mogelijk te vermijden:
Acrylaten: veilig synthetisch ingrediënt dat in enkele gevallen wordt toegelaten
Butylene Glycol: natuurlijke alcohol
Bismuth Oxychloride: natuurlijk mineraal dat irritatie of een allergische reactie kan geven
Cocamide MEA /Cocamidopropyl Betaïne: een schuimvormend middel of tenside dat contactallergie kan veroorzaken
Dierlijke producten: vermeden, enkel melk, lanoline (wolvet) en bijenwas worden gebruikt
Dimethicone: is een silicone dat kan gebruikt worden in kleine hoeveelheden
DMAE (dimethylaminoethanol): is een gladmaker voor de huid, maar kan de huid irriteren
EDTA di-/ tri-/ tetra-sodium: wordt vermeden, want kan toxisch zijn
Hydroxyethylcellulose: verdikkingsmiddel dat relatief veilig is
Nylon-12: moet nog verder onderzocht worden, maar kan best uit voorzorg vermeden worden
Phenoxyethanol: is een bewaarmiddel en kan best vermeden worden omwille van toxiciteit
Polybutene: wordt omwille van zijn kleverigheid gebruikt in lipsticks en ook in motorolie en wordt best vermeden omwille van onvoldoende informatie over de veiligheid
Propylene glycol: is een organische alcohol gebruikt als conditioner voor de huid en kan contactallergie veroorzaken
PTFE (aka Teflon): stabilisator en wordt gebruikt als conditioner voor de huid, risico op contaminatie
PVP/Va Copolymer / PVC: vormt een film, onvoldoende informatie
Quaternium / polyquartenium: antistatisch, vormt een film, onvoldoende informatie
Retinyl palmitaat en retinol (Vitamine A):Vitamine A is een belangrijk nutritiënt, maar te grote concentraties tijdens de zwangerschap kan geboortedefecten veroorzaken. Uit studies blijkt dat wanneer het uitwendig gebruikt wordt op de huid die blootgesteld wordt aan de zon, zoals bijvoorbeeld in zonnemelk, lipbalsem en dagcrèmes, deze componenten kunnen afbreken en toxische vrije radicalen kunnen produceren die het DNA kunnen aantasten en huidkanker kunnen veroorzaken. Zo zou het gebruik van retinyl palmitaat op de huid bij de aanwezigheid van zonlicht, de ontwikkeling van huidtumoren versnellen. PLUME verkoopt geen zonnecrèmes die deze ingrediënten bevatten.
Silicones: veilig in kleine hoeveelheden in niet comedogene producten
Sodium Benzoate: veilig synthetisch bewaarmiddel, maar moet nog verder onderzocht worden
Sodium Cocoyl Sarcosinate: tenside, weinig informatie
Sodium Laureth Sulfate: is een tenside, maar sterk risico op contaminatie met het giftige en kankerverwekkende ethyleen oxide en 1,4-Dioxane
Synthetische kleurstoffen: worden niet gebruikt, enkel mogelijk bij nagellak wanneer het niet geabsorbeerd wordt.

 

TERUG NAAR BOVEN

Van 20 juli 2018 tot 19 augustus 2018 zijn wij gesloten. Bestellingen worden na 19 augustus verzonden. Fijne zomervakantie allemaal en bedankt voor jullie begrip.

Groetjes,

Nancy